Op vraag van de Antwerpse Peter Ballière (52), tijdens Koninginnedag onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, zal de Heistse chef-kok Jess Van Weert in september zijn keuken even verhuizen naar Aruba, waar Ballière 4 restaurants runt.

Peter Ballière woont sinds 1996 op Aruba. Hij runt er vier toprestaurants waaronder ‘Papillon’, bezocht door bekende Amerikanen en ‘Taste Of Belgium’. Net zoals Bonaire en Curaçao maakt Aruba deel uit van de Nederlandse Antillen en is het dus Nederlands grondgebied. Ballière werd ter ere van Koninginnedag onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

‘De onderscheiding kwam als een geweldige verrassing’, zegt Peter. ‘Na 17 jaar op Aruba is dat een hele erkenning. Ik heb van alles gedaan hier op Aruba, maar had me nooit verwacht aan een onderscheiding toegekend door de Nederlandse koningin en bekrachtigd bij wet. In ieder geval blijf ik verder werken zoals ik bezig was. De onderscheiding zal niets veranderen aan mijn visie.’

De Antwerpse miljonair richtte in Aruba twee stichtingen op: Clown Doctors,vergelijkbaar met onze Cliniclowns en een tweede stichting die initiatieven steunt om gehandicapte kinderen uit hun isolement te halen. In 2009 nam hij deel aan het VTM-programma Stille Weldoeners. In 2010 organiseerde hij het eerste ‘Cas di glas’ op Aruba.

‘Krak van een kok’
Met tientallen jaren ervaring in de horeca ziet Peter in Jess Van Weert, eigenaar en chef-kok bij à la carte in Heist, een gedroomde gastchef. Ballière ontmoette Van Weert in zijn restaurant. ‘Ik heb enorm veel respect voor Jess. Hij is een goede ondernemer, weet van aanpakken en is een krak van een kok. Ik herken er voor een stuk mezelf in: gedreven en geen schrik om te werken. Voor mij is het bijzonder interessant hem als gastchef in te schakelen in twee van m’n zaken.

Zo kunnen Jess en mijn chefs ideeën uitwisselen.’ Van Weert zal koken in Papillon, één van de drie beste restaurants in Aruba en in ‘Taste Of Belgium’. Met een markt die voor 75% uit Amerikanen bestaat, mikken Peter en Jess op de moleculaire keuken. ‘Dat kennen we hier niet echt’, zegt Peter. ‘Het blijkt dat moleculair koken, de techniek waarmee ik mijn feesthapjes bereid, er nog niet gekend is. Dus neem ik al wat met moleculair koken te maken heeft, mee. Ik denk bijvoorbeeld aan de befaamde Texturas’, vult chef-kok Van Weert aan.

‘Het zal een hele belevenis zijn en ik ben benieuwd naar de reacties op mijn gerechten. Aruba is toch de andere kant van de wereld. Bovendien, en niet in het minste, vind ik het een hele eer dat Peter me deze vraag stelde.’ Jess Van Weert opende in 2006 à la carte, hij was toen net 18 geworden. Vorig jaar werd hij geselecteerd als één van 48 jonge Vlaamse topchefs voor Jong Keukengeweld en mocht hij zich ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland noemen.

www.onedeliciousisland.com
www.papillonaruba.com
www.tasteofbelgium.aw
www.restaurant-alacarte.be